KWF.nl > Kanker > Leven met kankerLeuke Choizz Online Dames SchoenenKleding nl H92EDI > Hoe help je iemand met kanker?

Zonder alle hulp om mij heen had ik het allemaal niet gered.

Angela (44)

Tips voor naasten: thuis en op de werkvloer

Krijgt iemand kanker, dan staat zijn leven op z’n kop. Ook bij de dagelijkse dingen gaat niet alles meer vanzelf. Als partner, familie, vriend of kennis kan je hierin veel steun geven. Door te helpen met een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis bijvoorbeeld. Of in het huishouden. Of soms door alleen maar te luisteren.

Wat kun je doen om iemand die kanker heeft te helpen? Een aantal tips op een rij.

Leuke Choizz Online Dames SchoenenKleding nl H92EDI

Verdeling van hulp

 • vraag welke steun iemand nodig heeft. Zoek samen uit wat jij doet en wat de ander graag zelf wil blijven doen. 
 • help samen met iemand anders. De meeste dingen kun je ook met meerdere mensen uitvoeren door elkaar bijvoorbeeld af te wisselen.
 • Leuke Choizz Online Dames SchoenenKleding nl H92EDI

Naar de dokter

 • bied aan om iemand naar het ziekenhuis te brengen
 • bied aan om mee te gaan naar belangrijke afspraken met de arts. 2 horen en onthouden meer dan 1. Vooral alleenstaanden kan dit erg helpen. Maar het kan ook helpen om de partner te ontlasten.

Hulp thuis

 • bied aan om te helpen met het huishouden
 • bied aan om te koken. Koken kost veel tijd en energie. Vraag of iemand voorkeur heeft voor bepaald eten. Of sommige dingen niet kan eten (bijvoorbeeld door de behandeling).
 • bied aan om op de kinderen te passen of om ze bijvoorbeeld naar school of sport te brengen

Op de werkvloer

 • is je collega nog in het ziekenhuis of thuis? Dan kan het handig zijn om een vaste contactpersoon voor te stellen.
 • soms wil een zieke collega het op zijn werk niet (teveel) over zijn ziekte hebben; het kan een plek zijn waar hij of zij even niet ‘patiënt’ is. Je kunt dan toch belangstelling tonen door te zeggen: ‘Ik wil graag vragen hoe het met je gaat, maar vind je dat nu een geschikt moment?'
 • bedenk dat je collega last kan hebben van langetermijneffecten. Iemand kan volledig hersteld lijken, maar nog last hebben van vermoeidheid, concentratieproblemen en/of psychische klachten.

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. Dat zijn 30.000 tot 40.000 mensen die werken per jaar. NFK heeft informatie voor werkgevers, werknemers en zzp’ers over kanker en werk.

Contact houden en een gesprek voeren

Veel mensen vinden het moeilijk om een gesprek te beginnen met iemand die ziek is. Ben je van nature niet zo’n prater? Dan is het extra moeilijk om het over een ingrijpende ziekte als kanker te hebben. Toch vinden de meeste mensen het fijn als je er ‘gewoon’ over praat.

Een aantal tips om een gesprek te voeren en contact te houden: 

Wil je meer tips? Kijk op de site van Mens en Gezondheid.

Online Eton Strijkvrije Shop Luxe Shirts Overhemden 8w0mNn

Hulp en advies

Heb je zelf behoefte aan hulp of advies? Of wil je gewoon met iemand praten? Kijk voor meer informatie over hoe je als naaste met je eigen emoties om kunt gaan op kanker.nl.

Leuke Choizz Online Dames SchoenenKleding nl H92EDI

Deel je ervaring

Wil je als naaste jouw verhaal delen? Of in contact komen met anderen in eenzelfde situatie? Kijk dan eens op kanker.nl.
Doe mee in de discussiegroep
JurkwitGoed Bij Zeeman Goedkoop Meisjes En ukiOXPTZ
Deel deze pagina: